Правењето
на макијато или друг напиток од кафе, може да претставува вистинска уметност и
покрај одличниот вкус да пружи исто така и визуелно уживање. Погледајте во видеото како
еден експерт за кафе од кафуле во југо-западен Лондон, подготвува дупло
макијато и како го украсува со форми на три листа, вистинско мајсторство!
Подготовка на дупло макијато
Првата
работа што треба да се направи е дупла количина еспресо. Се става 14 грама кафе
еспресо во филтерот од машината за кафе. Потоа се притиска кафето во филтерот,
се чистат страните на филтерот од кафе и се притиска уште еднаш.
Потоа се прицврстува филтерот на машината за кафе. Се притиска копчето за дупло еспресо на машината и се става поголем тоест поширок филџан за дупло макијато.
Потоа се спрема млекото за макијато. Најнапред се испушта малку пареа од цевката за млеко. Потоа се става метална чаша за млеко под цевката за млеко и се полни со млечна крема за вашето макијато.
Потоа се прицврстува филтерот на машината за кафе. Се притиска копчето за дупло еспресо на машината и се става поголем тоест поширок филџан за дупло макијато.
Потоа се спрема млекото за макијато. Најнапред се испушта малку пареа од цевката за млеко. Потоа се става метална чаша за млеко под цевката за млеко и се полни со млечна крема за вашето макијато.
Нема коментара:
Постави коментар